Hitta och använd gratis bilder online

På nätet finns miljontals bilder av alla dess slag – vissa som är skyddade av upphovsrättslagen och andra som går användas fritt. Dom senare finns bland annat att hitta i stora bildbanker där det går att spara ner gratis bilder online. Läs mer om att hitta och använda dessa här.

Stort utbud av gratis bilder online

Att hitta bilder på nätet är inte svårt – dom flesta har säkerligen använt en sökmotor för att hitta bilder ett par gånger. Däremot är det inte alla bilder som får användas hur som helst, eftersom dom kan vara skyddade av upphovsrättslagen.

Det finns dock även ett stort utbud av gratis bilder online och dessa hittas enklast genom olika bildbanker. Det finns många sådana sidor och flera av dom är dessutom nischade. På vissa går det till exempel att hitta mestadels landskapsbilder medan andra erbjuder bilder på mat.

För att hitta en bildbank med kostnadsfria bilder är det enklast att även här använda sig av en sökmotor. Genom att söka på till exempel ”gratis bilder online”, ”bildbank med kostnadsfria bilder” eller liknande går det sedan att scrolla sig igenom resultaten, för att hitta något som passar.

Att använda gratis bilder

Genom att hitta och spara ner bilder, till exempel från en bildbank, är det oftast fritt att använda dom hur som helst – både privat och kommersiellt. Fotografen som tagit bilden/bilderna har då frånsagt sig sina rättigheter som upphovsrättslagen reglerar. I dessa fall får bilderna licensen CC0, eller Creative Commons Zero, vilket innebär att bilderna får användas helt fritt.

Det finns även en rad andra licenser för bilder, bland annat:

  • CC BY – Upphovspersonen tillåter att bilden modifieras/redigeras och används i både privata och kommersiella sammanhang. Däremot ska den som använder bilden ange vem upphovspersonen är i samband med användningen.
  • CC BY NC – Bilden får ändras / redigeras men inte användas i kommersiella sammanhang. Upphovspersonen ska anges vid användning av bilden.
  • CC BY ND – Bilden får användas privat och kommersiellt men får inte bearbetas på något sätt. Upphovspersonen ska anges.

Den som letar efter gratis bilder online att använda på olika sätt bör alltså ha koll på dessa licenser. Hos bildbankerna som erbjuder gratis bilder framgår ofta att bilderna är just gratis men det kan definitivt vara värt en dubbelkoll bara för att vara på den säkra sidan.