Det finns en hel del att tänka på innan du sätter igång att bygga bastu. Här kommer några tips inför bastubygget när det gäller bastuns placering och takhöjd och sittplatser. Det finns flera alternativ för dig som vill ha en bastu. Antingen så anlitar du någon som platsbygger din bastu där du vill ha den eller så köper du en monteringsfärdig variant där du enbart behöver montera de olika delarna som kommer med. Ett ytterligare alternativ, som dessutom är mest prisvärt, är att bygg bastun själv. Planering är A och O när du bygger en bastu. Här kommer en guide steg för steg vad det är bra att tänka på när du ska bygga bastu.
Bastuns placering
En bastu kan placeras på många olika sätt, våga tänk utanför boxen när du ska bygga bastu. Tänk på att det bör finnas en dusch eller liknande i anslutning till bastun, annars är risken stor att bastun står oanvänd. Förutom en möjlighet att tvätta sig och svalka sig är det väldigt trevligt med en relaxavdelning i anslutning till bastun. Relaxavdelning låter kanske lite väl pampigt men det behöver inte vara mer än några sittplatser där man kan sitta och eftersvettas och slappna av. När du ska bygga bastu så är en annan sak att ta hänsyn till energikostnader. Om bastun placeras så att två av väggarna är ytterväggar så spar man inte på energianvändningen eftersom husets ytterväggar har tilläggsisolering.
Bastuns takhöjd
Bastun bör placeras någonstans där du har minst 190 cm i takhöjd. Om takhöjden är avsevärt högre så kommer mycket av värmen att stiga och din bastu kommer då att bli mer krävande att värma upp. Bastuns takhöjd är det som bestämmer hur många sittbänkar, eller lavar, du får plats med på höjden. Två lavar är relativt vanligt men våga tänk utanför boxen och testa att sätta in tre eller fyra lavar. Laven längst ner kommer då att vara sval eftersom den är nära golvet, något som kanske passar de minsta bastubadarna som tycker att det blir för hett på översta laven. Om laven är 2 meter lång kan den ju även tjäna som liggplats för den som föredrar att ligga när hen bastar. Tänk även på att gärna planera för ett avlopp inne i bastun där vatten kan rinna ut. Avloppet bör dock inte vara rakt under bastuaggregatet.