Om bubbelplast

Det är nästan 50 år sedan Den amerikanske ingenjören Alfred W. Fielding och den Schweiziska uppfinnaren Marc Chavannes uppfann bubbelplasten av ett misstag. Och den är lika populär än. Här berättar vi om bubbelplastens uppkomst och användningsområden.

Bubbelplastens oväntade uppkomst

Den amerikanske ingenjören Alfred W. Fielding och den Schweiziska uppfinnaren Marc Chavannes ville skapa en tredimensionell tapet. Det gjorde de genom att sätta ihop två duschdraperier på så sätt att luftbubblor fångades mellan dem. Produkten blev dock inte så populär som de hade hoppats: den sålde helt enkelt inte. Inte heller när de marknadsförde materialet som växthusisolering lyckades de sälja produkten. Som tur är kom en av deras medarbetare på att materialet kunde användas som förpackningsmaterial. Så skapades bubbelplasten, av företaget Sealed Air Corporation och resten är en framgångssaga.

Vad är bubbelplast

Bubbelplast är ett transparent, stötdämpande material som används för att förpacka ömtåliga saker, förvara saker eller för att isolera krukväxter och växthus. Den transparenta plasten är täckt av små luftfyllda bubblor, vilka ger den stötdämpande effekten. I viss bubbelplast innehåller bubblorna ångor för att skydda metall mot korrosion när det lagras. Bubblorna sitter på ena sidan, medan den andra sidan är slät. De luftfyllda bubblorna kommer i olika storlekar, från ca 6 mm till 26 mm (men det vanligaste är att bubblorna är en cm stora), beroende på hur stort eller tungt det du ska slå in är. I vissa fall kan det vara nödvändigt att slå in föremålet i flera lager bubbelplast, om det är extra känsligt eller om det kommer att utsättas för mycket stötar.

Företaget som skapade bubbelplasten, Sealed Air Corporation, har nu även tagit fram en slät bubbelplast. Den har fördelen att den kan förpackas mycket mer effektivt under transport, vilket både är bättre för ekonomin och för miljön. Men nackdelen är såklart att det inte finns några bubblor att poppa!

Användningsområden

Bubbelplasten används främst för att frakta olika ömtåliga varor samt för lagring. Ett annat användningsområde är isolering av växter och växthus. Sedan vet vi ju alla hur kul det är att spräcka bubblorna: att få ett paket med bubbelplast är som att få två paket! Och det är inte bara kul, vissa använder faktiskt bubbelplast även i terapeutiskt syfte, eftersom det har en lugnande inverkan.

Vi hoppas att du nu vet mer om bubbelplast, dess uppkomst och vad du kan ha den till.