Föreläsning inom media

Är du intresserad av att föreläsa? Har du ett intressant och viktigt ämne att prata om men är osäker på hur du ska nå ut till lyssnare? Att bli föreläsare är inte det enklaste, men det är fullt möjligt genom rätt typ av medieföreläsning. Genom en medieföreläsning får du genom konkreta filmexempel se hur andra människor lyckas på scen och vad som gör att de inte lyckas. Det finns bra kurser som sträcker sig över en eller två dagar där följande saker ingår:

  • Föreläsning med filmexempel
  • Djupstudier
  • Presskonferensövningar
  • Intensiv intervjuträning

Allt handlar förstås om vad syftet är med utbildningen. Många som vill lyssna på föreläsare inom media vill helt enkelt lära sig mer om hur man hanterar pressen. Det vill säga när journalister ringer upp dig, ställer dig mot väggen eller intervjuar dig. Har du redskapen för att ge tydliga svar? Eller riskerar du att fumla bort dig i meningarna?

Det finns många anledningar till varför föreläsning inom media är viktigt. Dels eftersom företagets pressansvarig behöver kunna ta itu med pressen på ett professionellt och avslappnat sätt. Och dels för att bli en bättre talare inom en rad andra sammanhang. Det kan ju handla om att du arbetar som talesperson för en flyktingmottagning och behöver hjälp för hur du bäst hanterar svåra frågor.

Bra och dåliga exempel av föreläsare

Du har säkert varit med om bägge exempel; att sitta i enorm sal med en föreläsare på scen men ändå känna att personen tilltalar just dig. Detta är en duktig föreläsare, en person som får mer varenda person i publiken och som fångar intresset. Ofta genom att få in frågor som rör olika personer i publiken. Sedan finns det förstås det motsatta exemplet, föreläsare som är extremt dåliga på att stå på scen och som snarare får oss att somna än att sitta uppmärksamt och lyssna. Genom medieföreläsning har du möjlighet att se tydliga exempel, både bra och dåliga, för att sedan implementera dessa i ditt eget talarsätt.

Vill du lära dig mer om nyhetsvärdering, svarsteknik, levande språk och yttrandefrihet? Ja då är en medieföreläsning ett måste!