Mobilt bredband

För den som tycker om att resa mycket, eller som helt enkelt bara använder internet mycket utanför sitt hem, så man ett mobilt bredband vara en superbra idé. Ett mobilt bredband är precis vad namnet avslöjar, det vill säga ett bredband som är rörligt till skillnad från ett stationärt och fast bredband som de flesta har hemma. Med ett simkort i mobilen eller en router för mobilt bredband man man koppla upp sig till internet i princip var som helst, så länge där finns ett mobilnät med 3G eller 4G. 

Fördelar – Router för mobilt bredband 

Ett mobilt bredband behöver inte kosta skjortan utan kan snarare vara en rätt kostnadseffektiv lösning om man ofta är i behov av internet. Här är några av fördelarna med att ha ett mobilt bredband jämfört med att till exempel ha högre datamängd på mobilen eller bara ha tillgång till bredband hemma:

  • Man kan obehindrat streama tv-serier och filmer oavsett om man är i sommarstugan, på resande fot eller hemma i soffan. 
  • Man slipper vara beroende av boenden och kaféer som erbjuder sina gäster Wi-Fi. 
  • Man kan dela det mobila bredbandet med flera personer, vilket kan hjälpa till att dra ner kostnaderna för abonnemanget ännu mer. 

Skaffa ett mobilt bredband 

Det finns idag flera olika företag som erbjuder sina kunder mobilt bredband. Villkoren och priserna för de olika abonnemangen skiljer sig åt mellan företagen. Därför kan det vara en bra idé att först kontrollera saker så som uppsägningstid, bindningstid, pris, datamängd och hastighet. När man sedan har tecknat ett abonnemang så får man ett simkort som man behöver för att koppla upp sig. Beroende på vilken typ av enhet man har så skiljer sig sig något åt hur man kopplar upp sig. Om den enhet som man vill använda har ett fack för simkort så är det bara till att sätta in sim-kortet där och börja surfa. För att kunna använda sitt mobila bredband på en dator så behöver man ett modem. Modemet brukar komma i form av en USB-sticka, i vilken man sätter in sim-kortet och sedan sätter man in USB-stickan i datorn. Om man istället vill skapa ett Wi-Fi-nätverk som fler personer ska kunna nyttja på samma gång så krävs det att man har en router.