De bostadsrättsföreningar i Stockholm som byggdes på 70- eller 80-talet kommer till stor sannolikhet behöva genomföra stambyte under 2020-talet. Detta utifrån den genomsnittliga livslängden på fastighetsstammar. En renovering som är mycket omfattande och även kan påverka föreningens ekonomi en hel del.
När behöver stambytet ske?
En av de vanligaste frågorna kring stambyte är hur ofta det behöver ske. Det finns däremot inget enkelt svar på frågan.
Efter mellan 30 och 50 år behöver byte av stammar utföras. Hur länge som nuvarande stammar håller beror framförallt på material och hur mycket de utsätts för slitage. En fastighet som återkommande har mindre, eller större, vattenskador bör definitivt se över stammarna och granska deras kvalité. Det bästa är däremot att bytet sker planerat innan allt för stora skador har uppstått. Enklaste sättet att ha kontroll på när stambyte behöver ske är att genomföra regelbundna videogranskningar av stammarna. Det finns flera företag i Stockholm som har denna tjänst och kostnaden är inte speciellt stor.
Stambyte brukar beräknas till ca 200 000 – 300 000 kr per lägenhet och de allra flesta föreningar behöver därmed låna pengar för att finansiera renoveringen – vilket därmed påverkar månadskostnaden för lägenhetsinnehavarna.
Välja entreprenör i Stockholm för stambyte
Det finns flera entreprenörer i Stockholm som kan anlitas för stambyte. Vilken ska väljas? Vad är viktigt att tänka på?
Få projektledning av en konsult
Eftersom stambyte är ett mycket stort, och komplicerat, arbete väljer många bostadsrättsföreningar att anlita en konsult som leder hela projektet. Det är en person (ett företag) som är väl insatt i branschen gällande både kostnadsnivåer, kontakter och projektledning. De kan därmed hjälpa föreningen med bland annat följande tjänster:
- Situationsanalys – Avgör behovet av renovering och hur detta bör genomföras
- Offertunderlag – Tydligt underlag som kan användas i kontakt med entreprenörer
- Projektledning – Har all kontakt med föreningen och styrelsen
- Besiktning och kontroll – Både under och efter utfört arbete
Välja entreprenör på egen hand
Flera bostadsrättsföreningar i Stockholm har utfört stambyte utan att de tagit hjälp av en extern projektledare. I dessa tillfällen har ofta föreningarna haft kontakt med andra föreningar som precis gjort stambyte och fått hjälp via dem att välja en passande och duktig entreprenör. Det är däremot mycket ovanligt att föreningar, helt på egen hand, driver detta projekt och därmed anlitar allt från snickare och VVS-personal till elektriker. Arbetet utförs nästan uteslutande som totalentreprenad.