I Stockholm finns många mottagningar där du kan fixa ett läkarintyg för ditt körkort för högre behörighet. Oavsett om du kör lastbil eller buss så behöver du ett läkarintyg som styrker att du är lämplig som förare av dessa fordon.
När du ska ta ett körkort för högre behörighet i Stockholm så kräver Transportstyrelsen ett läkarintyg. När man fyller 45 år så kräver Transportstyrelsen att man förnyar ett körkort för högre behörighet vart femte år. Vid ett läkarbesök så kontrolleras ofta synen samt din historiska hälsa. Du får svara på frågor och göra eventuella undersökningar.
Körkort för högre behörighet typ C
Högre behörighet är körkort för buss och lastbil. Med ett C1 körkort får du köra lastbilar som väger maximalt 7 och ett halvt ton. Med ett C1E körkort får du köra en lastbil med ett släp men vikten får inte vara mer än 12 ton. Ett CE körkort innebär att du får köra en lastbil med flera släp påkopplade och där finns det ingen begränsning i vikt. Ett C körkort innebär att man får köra lastbil, oavsett vikt, samt koppla på ett släp som väger max 750 kilo. För alla dessa körkort behövs ett läkarintyg för högre behörighet I Stockholm finns många läkarmottagningar där du kan fixa ett läkarintyg.
Körkort för högre behörighet typ D
Ett D1 körkort innebär att du får köra medelstora bussar som är anpassade för max 16 personer och inte överstiger 8 meter. Dessutom kan du ha ett lätt släp på bussen, max 750 kg. Ett D1E körkort innebär att du får köra en buss av typen som nämndes ovan men du får dessutom koppla på flera släp och det finns ingen viktbegränsning. Med ett D körkort får du köra alla typer av bussar och du får dessutom koppla på en lätt släpvagn, max 750 kg. Och slutligen ett DE körkort som innebära att du får köra alla typer av bussar, oavsett längd och antal sittplatser, samt koppla på en eller fler släpvagnar utan viktbegränsning. För alla D körkort krävs ett läkarintyg för högre behörighet. Du kan fixa ditt läkarintyg på någon av alla mottagningar som finns i Stockholm.